ПРОДУКТИ

8 лимона
1 лайм(зелен лимон)
1 л 100 proof vodka
3 ч.ч. захар (700 гр.)
3 1/2 вода (875 мл.)

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте лимоните много добре с гореща вода, отцедете и подсушете напълно. С картофобелачка обелете кората(без бялата част). Поставете ги в буркан, заедно с 1 ч.ч. водка(корите трябва да са напълно закрити с течност). Затворете херметично и поставете на тъмно, хладно място за 30 дена, като разклащате всеки ден.
Смесете захарта и водата в тенджера. Оставете да заври и разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. След това оставете за ври 10-на минути на слаб огън, докато се посгъсти сиропа. Свалете от огъня и охладете напълно.
Прецедете ароматизираната водка, за да отстраните лимоновите кори, през хартиен филтър за кафемашина(или през плътен тензух). Смесете ароматизираната водка, останалото количество алкохол и захарния сироп. Напълнете в бутилки, затворете херметически и поставете на тъмно и хладно място за още 20 дни.
След това прехвърлете в хладилник и сервирайте ликьора ледено студен в малки чашки. Чудесно се съчетава със сладолед или различни шербети и с него могат да се ароматизират различни сладкиши.

(Забележка: Зеления лимон(лайм) не присъства в традиционната рецепта за лимончело, но придава чудесен аромат на ликьора. По принцип лимончелото е много сладък ликьор, но ако искате може да намалите количеството на захарния сироп или да добавете още алкохол.)