ПРОДУКТИ

1 част червено вино
1 част кока кола

 

 

 

 

 

 

 

 

Във Испания съществува така наречения феномен- "botellon"(ботейон). Тъй, като в баровете и дискотеките е доста скъпо, младежите си купуват алкохол и го пият на улицата. Обикновено се събират доста внушителни групи, но и на по- малки групички. В Кантабрия, Еускади (Паис Баско) и Княжество Астуриас, едно от най- често срещаните питиета на такива събирания е Калимочо.
Обикновено се купува възможно най- евтиното вино, защото колата покрива вкусовите качества на по- скъпите и отлежали. Кокакола- та е почти задължителна, но съм виждал да го пият и с други подобни. Има и вариации с бяло вино.
В началото на седемдесетте, започва ерата на Калимочо. За кратко са го наричали "Rioja libre" но в последствие се установява сегашното му име. Има множество игри свързани с пиенето му, даже има и "Федерация на Пиячите на Калимочо".

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Съставките се изстудяват, след което във колата се сипва виното. В зависимост от индивидуалния вкус, могат да се добавят и няколко грама прасковен ликьор.
Разбира се, пропорциите също могат да варират според вкуса. Пие се в специфични чаши, прилични на Олд Фешън... но от 1 литър ;) В някои части на Испания ги наричат "саксии", в други "мини- литър", "кубалитър" и др.